O nás
byl jednou jeden člověk :-) .... ale ne ..prostě jednoduše.
Čistě náhodou jsem se před pár lety dostal k prvním semínkům chilli papriček a zkusil jsem pěstovat doma pod oknem .. podařilo se a byla úroda.
To jsem ještě netušil, že pěstování a konzumace chilli je "návyková".
Přibyla zahrada, jeden foliovník, pak další a další a další ..... :-) a výsledkem je pěstování několika stovek druhů chilli od nenáročných, až po největší potvůrky (většinou ty nejpálivější), které bez pořádné péče moc plodů nedají a proto se musí člověk snažit a rostlinám dopřát to co potřebují.
Snažím se používat co nejméně chemie, jen co to jde, jak na postřiky, tak na hnojení.
Rostlinky dostávají pravidelný přísun koňského hnoje a jiných biologických hnojiv :-)
Veškeré zpracování plodů je prováděno ručně.
Semínka jsou sušena při pokojové teplotě, protože vysoké teploty sušiček snižují klíčivost semen.
Sušení plodů na koření je při maximální teplotě do 42°C, kdy je zachována barva chuť a aroma každé odrůdy.
Sám vím, jaké to je když člověk na poslední chvíli vyseje semínka a i když se snaží dodržet co nejlepší podmínky pro klíčení, tak vzejde minimum semen ... stalo se mi to a opravdu to naštve. Jenže příroda je nevyzpytatelná a těžko říct kde se stala chyba.
Každopádně základ je, aby plody z kterých se kuchají semínky byly pěkně vyzrálé a ne podtržené, to je první krok k dobré klíčivosti. Potom je důležitá teplota sušení, jak jsem již psal a neméně důležité je vytřídit semena, protože, vždy je určité procento semen u kterých je už na pohled vidět že jsou špatná. Takže dohromady zdlouhavá a únavná piplačka :-)
Skladování v temnu a konstantní teplotě je samozřejmost.
Výsledkem jsou chilli rostliny, které budou dělat radost od března až do prvních podzimních mrazíků.
Všechny produkty na tomto webu jsou vlastní výpěstky a přebytky. Žádné přeprodávání od jiných dodavatelů.